Pasang braces di Pasir Gudang, Johor

by - February 20, 2018

Alhamdulillah finally pakai braces setelah lama tuggu. Actually nak pakai braces masa form 4 (2016) akhir tahun tapi masa tu pulak ayah ibu pergi umrah so ditunda kepada tahun 2017 akhir tahun. Tak nak pasang waktu sekolah sebab takut menganggu schedule. Buat la appointment dekat klinik swasta di Taman Bukit Dahliah, Pasir Gudang. Klinik ni dikira murah jugak la kalau nak dibandingkan dgn klinik gigi yang lain. Ade yang kene sampai Rm5000. Tapi saya kena harga Rm3800 so it's quite affordable. 

First appointment
Doktor ambil acuan gigi (molding)

Ingatkan lepas first appointment tu dah boleh terus pakai braces rupanya kena X-ray gigi kt tempat lain contohnya kt hospital kerajaan atau klinik swasta yang lain. 

Second appointment
-Cuci gigi. 
-Letak separator. Masa ni terkejut jugak la, sebab ingatkan cuci je sekali doktor kata "ok ni sakit sikit ye, aku dah terkejut dah. Lepastu aku tanya sakit sangat ke pastu doktor kata "sakit mcm ade bende tersekat kat gigi" pastu aku mcm hmmm then doktor kata "tak pe sikit je" 
-Dokto tu pasang 8 separator. 2 atas belah kiri, 2 atas belah kanan, 2 bawah belah kiri & 2 bawah belah kanan.
-Fungsi: merenggangkan gigi supaya ada ruang untuk doktor memasangkan band/ring di gigi geraham.

Bila dah pakai benda ni, susah betul nak kunyah. Sakit betul gigi ni. Memang makan slow2 lah. 

Related image

Third appointment
-Cuci and polish gigi.
-Pasang braces

Finally, pasang braces lebih kurang sejam. Sebelum tu kat counter dia suruh pilih warna braces. Ok time ni saya memang tekad braces saya warna pink. So i choose pink terang. Tapi entahlah kenapa bila pakai jadi pink cair. Tapi takpe, still nampak cute and PINK hahahaha. PINK


Mana saya pasang braces? Bust appointment dulu ye sebelum datang, nanti kalau ramai orang, kene tunggu lama.

No.39A, Jalan Sejambak 14, Taman Bukit Dahlia, 81750 Pasir Gudang, Johor. 
Tel: 07-255 7775 
E-mail: dahliadental@yahoo.com

You May Also Like

17 comments

  1. SIS. RM3800 TU UNTUK ATAS BAWAH KE ?

    ReplyDelete
  2. Nak tanya,RM3800 termasuk semua charge ke, maksudnya X-ray & yang lain²?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak. Sebab saya buat X-ray kat klinik gigi yg lain. X-ray dalam RM200.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  3. Hi sis , kalau first time pegi kena bayar apa-apa duit consultation?

    ReplyDelete
  4. Untuk buat braces dekat sini based on condition gigi juga . Saya buat harga atas bawah rm4300 and ada kawan saya yang bayaran lebih tinggi 😊

    ReplyDelete
  5. Bila dah pasang braces tu, akan ade appointment 2 bulan sekali untuk tukar getah braces so boleh bayar ansur-ansur setiap kali appointment tu.

    ReplyDelete
  6. Dari 1st appointment nak ke 2nd appointment n ke 3 appoinment tu basically ambil masa berapa lama ?

    ReplyDelete
  7. Buat braces gune duit sendiri ke or gune duit parents ??

    ReplyDelete
  8. i baru je tanya pasal harga kt klinik tu, 3.8k ni untuk budak sekolah je 17tahun. u sekolah lagi ke?

    ReplyDelete
  9. Assalammualaikum, gigu awak mcm mne eh. Kalau mcm gigi saya ada kat belakang and senget ke depan sikit

    ReplyDelete

● Jangan mencarut
● Thanks (•ˆ⌣ˆ•)